HOME | STUDIEBIJBEL | BIJBELSTUDIES | BIJBELATLAS | BIJBELSEGESCHIEDENIS | NIEUWS
Molukse keuken
is de vindplaats van materiaal voor Bijbelstudie, geloofstudie, catechese, school, kring, persoonlijk geloof, studie thuis, kerk, club, nieuws, godsdienstonderwijs, zingeving en vooral heel veel mogelijkheden om je Bijbelkennis te vergroten. Blijf niet afhankelijk van anderen maar lees zelf de Bijbel. Investeer in geestelijke rijkdom.
Bahasa Inonesia - Nederlandse Taal < woordenlijst> Nederlandse Taal - Bahasa Indonesia
Verklarende
woordenlijst
van ingrediënten uit de Molukse keuken
EEN
Abon | Gebakkenuiteengeplozen vlees |
Acar | Tafelzuurvan vruchten of groenten in azijn |
Acarbabi | Acarvan varkensvlees |
Acarbawang | Ingemaakteuien |
Acerbawang timur | Acarvan uitjes |
AcarCampur | Gemengdtafelzuur |
Acarketimun | Acarvan komkommer |
Acarmanis | Zoetzuur |
Acarpalmriet | Acarvan het hart van de palmkroon |
Acarrebung | Acarvan jonge bamboeloot |
Acartelur | Zuuringemaakte eieren |
Acarcampur zonder bumbu | Gemengdeacar zonder specerijen |
Cc+ | Tapiocameel |
Adas | Venkelof anijs |
Adasmanis | Anijs |
Agag-Agar | Soortgelatine in stangen |
Adoek | Roeren |
Adonan | Mengsel,deeg en uit zeewier bereid |
Ajak | Zeef |
Ajam | Maffen |
Ajambiang | Kip |
Ajambelanda | Kalkoen |
Ajambumbu besengek pedis | Kipmet special saus bereid |
Ajamdi Bulu | Kipin bamboe |
Ajamdjago | Haan |
Ajamgoreng | Gebradenkip |
Ajammasak Kemiri | Kipmet kemiri breid |
Ajammasak Mosterd | Kipmet mosterd bereid |
Ajampanggang | Geroosterdekip |
Ajamsemoer | Gesmoordekip |
Ajamtaotjo | Kipbereid met dikke sojabonensaus |
Alur | Zeeplant |
AjerBelanda | Sodawater |
Ajertadjin | Rijstewater |
Ajergaram | Pekel |
Ajerminum | Drinkwater |
Ajersusu | Melk |
Akar | Wortel |
Ampastebu | Uitgeperstsuikerriet |
Ampelaajam | Kippenmaagjes |
Amsoi | Chineseandijvie |
Andèwi | Andijvie |
Anggur | Wijn |
Angkah | Roderijst |
Angsa | Eend |
AngSio Hie | Visgerecht |
Arbei | Aardbei |
Arenmeel | Meelvan de Arenpalm |
Arènsuiker | BruineJavaanse suiker |
Asam | Tamarinde |
Asam-garam | Tamarindeen zout |
Asammanis | Zoetzureasem |
Asampedis | Eenheet-zuur sausje |
Asamwater | Tamarindewater |
Asapi | Rokenvan vlees en vis |
Asin | Zout,gezouten |
Asinan | Groentenen vruchten met azijn/zout |
Ati | Lever |
Atjar | Ingemaaktzuur |
Atjarbabi | Atjarvan varkensvlees |
Atjarbawang | Ingemaakteuien |
Atjerbawang timur | Atjarvan uitjes |
Atjarketimun | Atjarvan komkommer |
Atjarmanis | Zoetzuur |
Atjarpalmiet | Atjarvan het hart van de palmkroon |
Atjarrebung | Atjarvan jonge bamboeloot |
Atjartelur | Zuuringemaakte eieren |
Atjartjampur | Gemengdeatjar |
Atjartjampur zonder bumbu | Gemengdeatjar zonder specerijen |
Atji | Tapiocameel |
Ayak | Zeef |
Ayam | Kip |
Ayambiang | Hen |
Ayambelanda | Kalkoen |
Ayambumbu besengek pedis | Kipmet special saus bereid |
Ayamdi bulu | Kipin bamboe |
AyamJago | Haan |
Ayamgoreng | Gebradenkip |
Ayammasak kemiri | Kipmet kemiri breid |
Ayammasak mosterd | Kipmet mosterd bereid |
Ayampanggang | Geroosterdekip |
Ayamsemur | Gesmoordekip |
Ayamtaoco | Kipbereid met dikke sojabonensaus |
AyerBelanda | Sodawater |
AyertaJin | Rijstewater |
Ayergaram | Pekel |
Ayerminum | Drinkwater |
Ayersusu | Melk |
B
Babal | Jongenanka |
Babar | Soortzeevis |
Babattawon | Pens |
Babattebel | Dikkepens |
Babatitipis | Dunnepens |
Babi | Varkensvlees |
Babiketjap | Varkensvleesmet sojabonensaus bereid |
Babikuning | Varkensvleesmet geel sausje |
Babipanggang | Geroosterdvarkensvlees |
Babisusu | Speenvarken |
Babitjien | Naamvan een gerecht met varkens vlees |
BabonLeghen Badang | Soortzeef |
Bajam | Spinazie |
Bakar | Branden,droogbakken, roosteren |
Baksoikan | Visballetjes |
Baksoudang | Garnalenballetjes |
Bambutali | Sterkuitstoelende bamboe |
Bami | Chinesepasta |
Bandeng | Makreel |
Bandengbumbu ketjap | Bandengmet sojabonensaus bereid |
Bangkuang | Knolplant |
Basah | Natmet een sausje |
Bawang | Uien |
Bawanggoreng | Gefruiteuien |
Bawangmerah | Rodeuien |
Bawangputih | Knoflook |
Bèbèk | Eend |
Bebotokalur | Gerechtvan een soort zeeplant |
Belado | Metpepers |
Belimbing | Vruchtsoort |
Belimbing-wulu | Zurevrucht |
Belinjo | Nootachtigvruchtje |
Belodjoh | Jongevis |
Belut | Aal,paling |
Beras | Ongekookte,rauwe rijst |
Berasbubun | Kleinkorreligerijstsoort |
Berasjagung | Maismeel |
Berasketan | Kleefrijst |
Berasmerah/angkah | Roderijst |
Berendi | Brandwijn |
Berisi | Gevuld |
Betung | Grotebamboe |
Biridan | Zoeteronde meelkoekjes |
Bidji | Zaad,pit |
Bidjidelima | Granaatappelpitten |
Bidjisalak | Naamvan een koek |
Biengka | Kokoskoekje |
Bihun | Chinesevermicellisoort |
Bir | Bier |
Biri-biri | Schaap |
Bistik | Biefstuk |
Bloemkol | Bloemkool |
Buah | Vrucht |
Buahangor | Druif |
Buahkenari | Amandel |
Buahnanas | Ananas |
Boeahpinggang | Nier |
Boontjis | Sperziebonen |
Boontjisirisan | Snijbonen |
Brambang | Rodeuien |
Berasbubun | Kleinkorreligerijstsoort |
Berasdjagung | Maismeel |
Beras | Ongekookterijst |
Bubuk | Poeder |
Bubur | Pap |
Buburbajan | Spinaziepap |
Buburguri | Soortpap |
Buburkatjang idjo | Papvan kleine groene erwten |
Buburketan hitam | Papvan zwarte kleefrijst |
Buburketan putih | Papvan witte kleefrijst |
Bubursumsum | Soortpap |
Bulan-bulan | Vissoort |
Bumbu | Specerijen |
Bumbukemiri | Brengkessanmet kemiri bereid |
Bumukuning | Geelsausje |
Bumbupokkah | Specerijenvoor de pokkah |
Buntjis | Boon |
Buntut | Staart |
Bubtutkerbu | Vis-,kabeljauw-, karbouwenstaart |
Burung | Vogel |
Burungdara | Duif |
Burungpuyuh | Kwartel |
Brambang | Rodesjalotten |
Bras | Ongekookterijst |
Brengkessan | Langwerpigerollen |
Brengkassanudang | Inbananenblad geroosterde garnalen |
C
CabaiJawa | LangeSpaanse peper |
Cabé | Spaansepeper |
Cabik | Jongekakap (vis) |
Campur | Doorelkaar mengen |
Campuran | Mengsel |
Caogudir | Waterpuddingvan agar-agar |
Caonenas | Koeledrank met fijngesneden ananas |
Cèlèng | Wildzwijn |
Cendol | Dikkemeelpap in ijswater of klappermelksiroop |
Cendolsantan | Cendolmet klappermelk |
Cengkeh | Kruidnagel |
Ceplok | Spiegelei |
Ceremé | Kleinegele zure vrucht |
Cétéh | Gedroogderunderhuid |
Cintalo | Gezoutengarnalen |
CinCao | Gekooktzeewier |
Citi | Gedroogderunderhuid |
Cobek | Vijzel |
Cuka | Azijn |
Cukal | Jongekakap (vis) |
Coklat | Chocolade |
Cumi | Inktvis |
D
Dadar | Omelet |
Dadarisi | Gevuldeomelet |
Dadarkepiting | Omeletmet krab |
Dadarudang | Omeletmet garnalen |
Daging | Vlees |
Daginganak lempu | Kalfsvlees |
Dagingsapi | Rundvlees |
Dagingsapi kaleng | Cornedbeef |
Dagingsop | Soepvlees |
Daing | Gedroogdevis |
Duanbawang | Uienblaadjes |
Daundjambu kelutuk | Bladvan een vruchtsoort |
Daundjeruk nipis | Bladvan een kleine citroensoort |
Daundjeruk lima | Sinaasappelblad |
Daundjeruk purut | Citroenblad |
Daundjintan | Komijnblad |
Daunkatjang | Bladvan een boomsoort |
Daunkelampes | Soortkruidnagel |
Daunkemangi | Kruidmet geurige bloesem |
Daunkunjit | Curcumablad |
Daunkutjai | Soortuienblaadjes |
Daunmelindju | Bladerenvan de melinju-boom als groenten gebruikt |
Daunsalam | Soortlaurierblad |
Daunsesawi | Bladvan de mosterdplant |
Daunselderie | Selderieblaadjes |
Daunsudji | Bladwordt gebruikt als kleurstof |
Dedek | Zemelen |
Delima | Granaatappel |
Dembaran | Naamvan een gerecht |
Demploh-durian | Duriankoek |
Dendeng | Gedroogd,gekruid vlees |
Dengdengbelado | Dengdenmet Spaanse pepers |
Dideh | Bloedkoek |
Dingin | Koud |
Djagung | Mais |
Djahé | Gember |
Djambukelutuk | Vruchtsoort |
Djamurbarat | Paddestoel |
Djamurkuping | Chinesechampignons |
Djawa | Java,Javaans |
Djantung | Hart |
Djelanta | Aleerder gebruikte klapperolie |
Djeruklimo | Helekleine limoen |
Djerukmanis | Sinaasappel |
Djerukpurut | Citroen |
Djerukpurutblad | Citroenblaadjes |
Djeruksap | Citroensap |
Djintan | Komijn |
Dodohmentoh | Klapstuk |
Dodol | Kleverigekoek van kleefrijst |
Doroh | Jongekip |
Dulcine | Braad-of bakolie |
Durian | Zeersterk ruikende vrucht |
E
Ebbie | Gedroogdegarnalen |
Empal | Drooggebakken vlees |
Empingbelindju | Kroepoekvan belindjunoten |
Empoh | Gemalenrijstkafjes |
Entjer | Waterig,dun |
Ertjis | Erwten |
Es | IJs |
F
Frikadel | Gehakt |
G
Gabah | Ongestampterijst |
Gabus | Vissoort |
Gamat | Zeekomkommer |
Gambir | Bitteresmakende stof, catechu |
Gandaria | Zurevrucht |
Gandariaassin | Gezoutengandaria |
Gandum | Koren,tarwe |
Gansa | Gans |
Ganjut | Ongaar |
Gaplek | Gedroogdeketellaschijfjes |
Garam | Zout |
Garemi | Inzouten |
Gawak | Zurevrucht |
Garing | Hard,drooggebakken |
Gedang | Garnalen |
Gelas | Glas |
Gellang | Postelein |
Godok | Koken |
Goreng | Gebakken |
Gossok | Wrijven |
Gowok | Zurevrucht |
Gulaaren | Palmsuiker |
Gulabatok | Rietsuikerin klapperdoppen |
Gulabatu | Kandijsuiker |
GulaDjawa | Javaansesuiker |
Gulagolong | Rietsuikergestold in bambugeleidingen |
Gulaklappa | Klappersuiker |
Gulanassir | Wittebasterdsuiker |
Gulapasir | Rietsuiker |
Gulatebu | Rietsuiker |
Gurami | Soortzoetwatervis |
Guri | Smakelijk,lekker en pittig van smaak |
Gemuk | Vet,dik |
H
Hàm | Ham |
Hàs | Haas |
Hati | Lever |
Hatiajam | Kippenlever |
HoengKwee meel | Meelvan katjang idju |
I
Idjo | Groen |
Iga-iga | Ribbe |
Ikan | Vis |
Ikanasin | Zoutevis |
Ikanbelut | Aal,paling |
Ikanblenjek | Gezoutenvisballetjes |
Ikangabus | Zoetwater-roofvis |
Ikangarem | Gezouten,gedroogde vis |
Ikangembung | Makreelachtigevis |
Ikangereh | Gedroogdevisjes |
Ikanglotok | Helegezouten gedroogde visjes |
Ikanhioe | Haai |
Ikanjambal | Gebakkengezouten vis |
Ikankaju | Stokvis |
Ikankakap | Baars |
Ikankering | Gedroogdevis |
Ikankua | Vismet saus |
Ikanpangang | Gerookt,geroosterde vis |
Ikanpé | Vissoort |
Ikanpedah | Gezoutenvis |
Ikanpindang | Gezouten,gedroogde, gekruide vis |
Ikanteri | Asno-achtigevisjes, gedroogd/gezouten |
Ikantjuka | Gekruidezure vis |
Ikantjumi-tjumi | Inktvisjes |
Ikantjuwe | Gezouten,gedroogde, gekruide vis |
Ikantongkol | Tonijn |
Ikanwader | Kleineriviervis |
Iris-iris | Gesnedengroenten. o.a. kool en prei |
J
Jagung | Mais |
Jahé | Gember |
Jambukelutuk | Vruchtsoort |
Jamurbarat | Paddestoel |
Jamurkuping | Chinesechampignons |
Jawa | Java,Javaans |
Jantung | Hart |
Jelanta | Aleerder gebruikte klapperolie |
Jeruklimo | Helekleine limoen |
Jerukmanis | Sinaasappel |
Jerukpurut | Citroen |
Jerukpurutblad | Citroenblaadjes |
Jeruksap | Citroensap |
Jintan | Komijn |
K
Kajumanis | Kaneel,zoethout |
Kaldu | Bouillon |
Kapak | Vissoort |
Kambing | Geit |
Kangkung | Waterplant |
Kapulaga | Kardemon |
Kari | Kerrie |
Karmenatji | Karbonade |
Kasbi | Cassave |
Kasar | Grof |
Kasbi | Cassave |
Kasbiblaren | Cassavebladeren |
Kasbimeel | Cassavemeel |
Kasbi-ketellapohon | Cassave |
Kates | Papaja |
Katesgandul | Papajasoort |
Katjang | Peulvrucht,boon |
Katjanggoreng | Gebakkenpinda |
Katjangberas | Peulsoort |
Katjangidjo | Kleinegroene erwten |
Katjangkapri | Peultjes |
Katjangkedelee | Sojaboontjes |
Katjangmonjèt | Cashewnoten |
Katjangnidjan | Groeneerwten |
Katjangpandjang | Langeboontjes |
Katjangtanah | Pinda |
Katjantjina | Chineseaardnoten |
Kebuli | Opgemaaktegekruide rijst |
Kedelee | Sojaboontjes |
Kedju | Kaas |
Kedongong | Vruchtsoort |
Kalembak | Rabarber |
Kelampes | Soortkruidnagel |
Kelapa | Klapper |
Kelapagoreng | Gebakkengeraspte klapper |
Kelapakopjor | Kokosnootsoortmet zacht vruchtvlees |
Kelepon | Meelballetjesmet gesmolten palmsuiker erin |
Kelintji | Konijn |
Keluwek | Nootsoort |
Kemangi | Geurigplantje |
Kembangpali | Foelie |
Kembangturi | Bloemvan de turi |
Kemiri | Nootsoort |
Kenari | Amadelsoort |
Kentang | Aardappel |
Kentanggoreng | Gebakkenaardappel |
Kentangrebus | Gekookteaardappel |
Kentel | Stroperig |
Kentjur | Wortelsoort |
Kepiting | Eetbarekrab |
Kerang | Schelpdier |
Kering | Droog |
Ketan | Kleefrijst |
Ketandurian | Kleefrijstmet duriansaus |
Ketanmeel | Kleefrijstmeel |
Ketansirikaja | Kleefrijstmet dikke klappermelksaus |
Ketellapokong | Cassave |
Ketimun | Komkommer |
Ketjap | Sojabonensaus |
Ketjapasin | Lichtzoutesojasaus |
Ketjapmanis | Zoetesojasaus |
Ketjappekat | Donkeresojasaus |
Ketumbar | Koriander |
Ketupatketan | Kleefrijstgekookt in gevlochten klapperbladen |
Kidang | Ree,hert |
Kirai | Kleinegevlekte komkommer, augurk |
Kismis | Krentenof rozijnen |
Klabet | Fenegriet |
Klapper | Kokosnoot |
Kluweh | Soortnoot |
Kodok | Kikker |
Kol | Kool |
Kolak | Vruchtenof knollen gekookt in klappermelk met palmsuiker |
Kolek-kolek | Zetmeelballetjes |
KoolBelanda | Savoyekool |
Kopi | Koffie |
Korok | Soortboontje |
Kraai | Kleinesoort komkommer |
Kretjek | Repenbuffelhuid in olie gebakken |
Kring | Droog |
Kripik | Gebakkenschijfjes ketekka |
Krokot | Postelijn |
Krupukgoreng | Gebakkenkrupuk |
Krupukkulit | Krokantgebakken runderhuid of zwoerd |
Krupukmelindju | Krokantgebakken geperst zaad van de melindjuboom |
Krupukterrong | Krokantgebakken krupuk van aubergine |
Krupukudang | Krokantgebakken krupuk van garnalen |
Kubis | Kool |
Kubistelor | Savoyekool |
Kuélapis Tjinas | Chinesekoek in lagen gebakken |
Kuélumpur | Soortpoffertjes |
Kuémentok | Mentokkoek |
Kuésemprong | Opgeroldeoublies |
Kuétalam | Koeksoort |
Kuétimus | Koeksoort |
Kukus | Stomen |
Kukusan | Stoommandjevoor rijst |
Kuning | Geel |
Kuningtelor | Dooier |
Kunir | Kurkuma |
Kunjit | Geelwortel |
Kupang | Mossels |
Kupingtikus | Soortchampignons |
Kurau | Zeevissoort |
Kurma | Dadel |
Kusumba | Wittesaffraan |
Kusumbakling | Oranjekleurig |
Kutjai | Prei |
L
Labu | Meloen |
Laboeajer | Soortmeloen |
Labuputih | Watermeloen |
Labumerah | Rodepompoen |
LabuSiam | Meloensoort |
Lada | Peper |
Lajang | Vliegendevis |
Laksa/Sooen | Fijneglazige Chinese vermicelli |
Lalap | Groentenbij rijst |
Lamah | Vetrunderlapje |
Langkau | Platvis |
Langsep | Tafelvrucht |
Laos | Wortelsoort |
Legen | Palmwijn |
Lemak | Dierlijkvet |
Lemaran | Instukken of in plakken gesneden |
Lembu | Rund |
Lemmetjessap | Citroensap |
Lemuru | Vissoort |
Lempen | Sagobroodjes |
Lemper | Rolletjekleefrijst gevuld met kerriekip |
Lengkeng | Vruchtvan de lichiboom |
Letju | Vochtig |
Lidah | Tong |
Limau | Citroen |
Limpa | Lever |
Lobak | Grotesoort radijs |
Lobakblanda ketjil | Radijs |
Lobi-lobi | Zoetzurevrucht |
Lokbi-lokbi | Zoetzurevrucht. |
Lodeh | Groentengerecht |
Lombok | Spaansepeper |
Lombokgoreng | Gefreuitespaanse peper |
Lombokidjo | Groenespaanse peper |
Lomboklétéh | Kleinesoort spaanse peper |
Lombokmerah | Rodespaanse peper |
Lombokrawit | Kleinespaanse pepersoort |
Lontong | Rijstgekookt in een bananenblad |
Lulurdalam | Ossenhaas |
Lulurluar | Haas |
Lumur | Besmeren |
Lumperajam | Lumpermet kippenvulsel |
LumpurMenado | Menadoneselumper |
M
Madjun | Deeg |
Madu | Honing |
Makeroni | Macaroni |
Manga | Vruchtsoort |
Mangaassin | Gezoutenmanga |
Mangistan | Tropischevrucht |
Mangkok | Kopje |
Manis | Zoet |
Manisan | Jam,zoetigheid |
Manisanasam | Manisanvan tamarinde |
Manisankolang-kaling | Manisanvan de gezuiverde pitten van de arenpalm |
Manisanpala | Manisanvan nootmuskaat |
Manisans | Confituren |
Manisantjeremé | Manisanvan kleine zure vruchten |
Manjung | Meervalachtigevis |
Mantega | Boter |
Markassi | Passievrucht |
Masak | Gaar(koken) |
Masin | Zoutig |
Matabelo | Vissoort |
Matasapi | Spiegelei(letterlijk Stierenoog) |
Melindju | Boom,waarvan de vrucht gebruikt wordt als groente of gebakken als krupuk |
Menir | Gebrokenrijst |
Mentah | Onrijp |
Merang | Rijststro |
Merangsapu | Rijststrozonder aren |
Meritja | Peper |
Mertega | Boter |
Mesui | Specerij |
Mi | Chinesevermicelli-soort |
Mihun | Chinesevermicelli-soort |
Milemlawah | Zoetwatervis |
Mini | Degenkrab |
Minjak | Olie |
Minumkras | Alcohol |
Minuman | Drank |
Misoa | Chinesevermicelli-soort |
Moee | Rijzenvan deeg |
Moestardi | Mosterd |
N
Nanas | Ananas |
Nangka | Vrucht |
Nangkabelanda | Zuurzak |
Nasi | Gekookterijst |
Nasiajam | Rijstmet kip |
Nasigoreng | Gebakkenrijst |
Nasikebuli | Rijstop speciale manier bereid |
Nasikuning | Gelerijst |
Nasilangi | Rijstmet toespijzen |
Nasiliwet | Ineen pan gekookte rijst |
Nasitim | Gestoomderijst |
Nasialam | Rijstmet toespijzen |
Nijur | Kokospalm |
O
Ojong | Groentensoort |
Oelekan | Stampervoor in de tjobek |
Otak | Hersenen |
P
Padi | Ongedorsterijst |
Pahit | Jenever |
Pait | Bitter |
Paka | Achterbout |
Pakis | Varen |
Pala | Nootmuskaat |
Palmiet | Binnenstevan de palmkruin |
Panas | Heet |
Pangéhikan | Visgerecht |
Panggang | Roosteren |
Papaja | Vrucht |
Papeda | Sagopap |
Paree | Bitterevrucht |
Parang-parang | Vissoort |
Parutan-gobet | Groverasp voor vruchten |
Pedis | Heetdoor lombok |
Pedoh | Ingezoutenvis |
Penju | Schilpad |
Peparee | Soortbittere vrucht |
Peperek | Vissoort |
Pépessan/Brengkessan | Inbananenblad gereroosterde vis of vlees |
Pépessanliong | Benamingvan een pepessansoort |
Perat | Wrang,zuur |
Peria | Soortkomkommer |
Perkedèl | Frikadel |
Peté | Stinkboon |
Petis | Pastavan vis of garnalen |
Petisudang | Pastavan garnalen |
Peultjis | Peultjes |
Pindangajam | Sausvan kip |
Pindangdagin | Sausvan vlees |
Pindangikan | Sausvan vis |
Pisankapok | Bananensoort |
Pisangkelutuk (batu) | Bananensoort |
Pisangradja | Bananensoort |
Pokkaof bandrek | Soortgemberdrank |
Pokat | Advocaatvrucht |
Pollong | Jongeerwtjes |
Pre | Prei |
Puarlaka | Kardemon |
Putihtelor | Eiwit |
R
Radjugan | Grotezeekrab |
Ragi | Indischegist |
Rambutan | Tropischevrucht |
Rames | Fijnkneden,door elkaar scheppen |
Rampah | Specerij |
Rawit | IdemLombok rawit |
Rebung | Jongebamboespruit |
Rebungbetung | Lootvan grote bamboe |
Reket | Kleinegarnaal |
Rempah | Kleinegehaktballetjes |
Roti | Brood |
Rotikukus | Gestoomdekoeken |
Rudjakgobet | Gerasptevruchten overgoten met lomboksaus |
Rukan | Zurevrucht |
Rumbia | Sago |
S
Sagoambon | Ambonesesago |
Sagosiam | Paarsesago |
Sagon | Lekkernijvan kleefrijst, klapper en suiker |
Sagu | Sago |
Sajur | Groenten |
Salakasin | Gezoutenslak |
Salam | Salemblaadje |
Sambalbadjak | Hetesambalsoort |
Sambalbubuk | Toespijsbereid met fijngestampte lombok |
Sambalbubuk udang kering | Toespijsvan fijngewreven gedroogde garnalen |
Sambalbubuk katjang | Toespijsvan fijngemaakte peulen |
Sambalgoreng dendeng | Toespijsvan gebakken gedroogd gekruid vlees |
Sambalgoreng godok | Gekooktetoespijs |
Sambalgoreng udang | Toespijsvan garnalen |
Sambalgoreng dada-telur | Heetgekruide en gefruite eierpannenkoekjes |
Sambalkelapa | Toespijsvan klapper |
Sambalpoja | Toespijsvan gebakken geraspte klapper |
Sandunglamur | Puntborst |
Santen | Klappermelk |
Santentjewér | Dunneklappermelk |
Santenkentel | Dikkeklappermelk |
Saus | Jus |
Soto | Soep |
Sapi | Rund |
Saté | Opstokje geregen en geroosterde stukjes vlees |
Satébumbu kuning | Satémet gele saus |
Satépentol | Specialsaté soort |
Saucijsbakar | Geroosterdesaucijsjes |
Sawi | Groentensoort |
SawiTjina | Chinesekool |
Sedapmalam | Wittenachtlelie |
Sekotting | Gemberdrank |
Selaar | Makreelachtigvisje |
Selasi | Basilicum |
SelasiBelanda | Kruizemunt |
Semur | Gesmoordvlees |
SenangingKurau | Zeevis |
Sepersi | Asperge |
Sereh | Citroengras |
Serundeng | Gerasptekokos met pinda's |
Simping | Mosselsoort |
Singur | Koeienlippen |
Sioong | Schijfje |
Siriaja | Tafelvrucht |
Sirikja | Sausjevoor koek |
Sirikool | Zuurkool |
Sirsak | Zuurzak |
Slada | Salade |
Sooen/Laksa | Fijnglazige Chinese vermicelli |
Soja | Sojabonensaus |
Sop | Soep |
Sontongkering | Gedroogdeinktvis |
Soto | Soortsoep |
Sotoajam | Soortsoep met kip |
Sotobabat | Soortsoep met pens |
Sotodaging | Soortsoep met vlees |
Sukun | Broodvrucht |
Sumbal | Vissoort |
Sumsum | Merg |
Susu | Melk |
T
Tahu | Vleesvervangeruit sojabonenmeel bereid |
Tahutumis ketjap | Tahumet sojabonensaus gefruit |
Tales | Knolgewas |
Tambun | Vetvan vlees |
Tangkwee | Drooggeconfijte Chinese vrucht |
Taogé | Uitspruitselvan bonen |
Taotjo | Preparaatvan Sojabonen in papvorm |
Tapeh | Gekooktegegiste ketella |
Tapioca | Tapiaocameel |
Taugé | Ontkiemdekatjang idju |
Tawas | Aluin |
Tawes | Vissoort |
Tebel | Dikkeklappermelk |
Telor | Ei |
Telorasin | Pekel-ei |
Telormasak bali | Eierenmet een speciaal sausje |
Telortubruk | Gezoutenviskuit |
Tembang | Vissoort |
Tembikeh | Watermeloen |
Tempeh | Koekvan gegiste sojabonen |
Temukuntji | Wortelsoort |
Temuwalak | Wortelsoort |
Tennassi | Larfjesvan ikan ten |
Tenggiri | Grotezeevis |
Tepeskelapa | Schorsvan een klapper |
Tepung | Meel |
Tepungberas | Rijstmeel |
Tepungkandje | Stijfselvan rijst |
Tepungkasbi | Cassavemeel |
Tepungketan | Kleefrijstmeel |
Tepungsagi ubi | Meelvan de sagoknol |
Terasi | Vis-of garnalenpasta |
Terasibakar | Geroosterdegarnalenpasta |
Teri | Kleinzeevisje |
Terigoreng | Gebakkenteri |
Terigu | Tarwemeel |
Terrong | Aubergine |
TerrongBelanda | Vruchtvan boomheestersoort |
Tétéllan | Kleinestukjes vlees |
Timuntikun | Courgette |
Timuntikus | Augurk |
Tiram | Oester |
TjabaiDjawa | LangeSpaanse peper |
Tjabé | Spaansepeper |
Tjabik | Jongekakap (vis) |
Tjampur | Doorelkaar mengen |
Tjampuran | Mengsel |
Tjaogudir | Waterpuddingvan agar-agar |
Tjaonenas | Koeledrank met fijngesneden ananas |
Tjèlèng | Wildzwijn |
Tiembool | Broodvrucht |
Tjendol | Dikkemeelpap in ijswater of klappermelksiroop |
Tjendolsantan | Tjendolmet klappermelk |
Tjengkih | Kruidnagel |
Tjeplok | Spiegelei |
Tjeremé | Kleinegele zure vrucht |
Tjétéh | Gedroogderunderhuid |
Tjintalo | Gezoutengarnalen |
Tjiti | Gedroogderunderhuid |
Tjobek | Vijzel |
Tjuka | Azijn |
Tjukal | Jongekakap (vis) |
Tjoklat | Chocolade |
Tomatee | Tomaat |
Tongkol | Tonijn |
Tuak | Palmwijn |
Tubruk | Gezoutenviskuit |
Tulangbabi | Varkenskluifjes |
Tumis | Fruiten,groente/kruiden in olie gestoofd |
Tuturuga | Schildpad |
U
Udang | Garnalen |
Udangkering | Gedroogdegarnalen |
Udangwindu | Grotegarnalen |
Ubri | Zoeteaardappel |
Udangkarang | Kreeft |
Udang | Gedroogdegarnalen |
Ulek | Fijnstampen |
Ulekan | Stenenvijzel |
Uling | Ca. |
Ulingkembang | Groteaal |
Urapurap | Mengenook groenten |
Usus | Darmen |
V
Venkel | Plantmet specerij-achtig zaad |
W
Worteltjis | Worteltjes |
Lees ook eens: Dokument Maluku
LEES HET BOEK - DE BIJBEL VERANDERT JE LEVEN
INFO: DE WEG - DE WAARHEID - HET LEVEN - FILM
Remember all victims of violence worldwide
DE WEG | DE WAARHEID | HET LEVEN | FILM | AUDIO
HOLYHOME.NL USE NO COOKIES - REPORT DEAD LINKS
Waard om te weten :
Een hartelijk welkom op de siteDeze pagina printen
Sitemap
Wie zoekt zal vinden
FAQ - HELP
Kerk
Zondag
Advent
Kerstfeest
Driekoningen
Vastentijd
Goede Vrijdag
Aswoensdag
Palmzondag
Palmpasen
De stille week
Witte donderdag
Stille zaterdag
Paaswake
Pasen - Paasfeest
Hemelvaartsdag
Pinksteren
Biddag
Dankdag
Avondmaal
Doop
Belijdenis
Oudjaarsdag
Nieuwjaarsdag
Sint Maarten
Sint Nicolaas
Halloween
Hervormingsdag
Dodenherdenking
Bevrijdingsdag
Koningsdag / Koninginnedag
Gebedsweek
Huwelijk
Begrafenis
Vakantie
Recreatie
Feest- en Gedenkdagen
Symbolen van herkenning
Leerzame antwoorden op levens- en geloofsvragen
Hebreeën 4:12 zegt: "Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden". Lees eens: Het zwijgen van God
God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. Lees eens: God's Liefde
Schat onder handbereik
Bemoediging en troost
Bible-people - stories of famous men and women in the Bible
Bible-archaeology - archaeological evidence and the Bible
Bible-art - paintings and artworks of Bible events
Bible-top ten - ways to hell, films, heroes, villains, murders....
Bible-architecture - houses, palaces, fortresses
Women in the Bible - great women of the Bible
The Life of Jesus Christ - story, paintings, maps
Read more for Study Apocrypha, Historic Works
GELOOF EN LEVEN een
KLEINE HULP VOOR ONDERWEG
Wie zoekt zal vinden
Boeiende Series :
BijbelvertalingenBijbel en Kunst
Bijbels Prentenboek
Biblische Bildern
Encyclopedie
E-books en Pdf
Prachtige Bijbelse Schoolplaten
De Heilige Schrift
Het levende Woord van God
Aan de voeten van Jezus
Onder de Terebint
In de Wijngaard
De Bergrede
Gelijkenissen van Jezus
Oude Schoolplaten
De Zaligsprekingen van Jezus
Goede Vruchten
Geestesgaven
Tijd met Jezus
Film over Jezus
Barmhartigheid
Catechese lessen
Het Onze Vader
De Tien Geboden
Hoop en Verwachting
Bijzondere gebeurtenissen
De Bijbel is boeiend
Bijbelverhalen in beeld
Presentaties en Powerpoints
Bijbelse Onderwerpen
Vrede van God voor jou
Oude bijbel tegels
Informatie over alle kerken in Nederland: Kerkzoeker
Bible Study: The Bible alone!
L'étude biblique: Rien que la Bible!
Bibelstudium: Allein die Bibel!
Materiaal voor het Digibord
Werkbladen Bijbelverhalen Bijbellessen
OT Hebreeuws-Engels
NT Grieks-Engels
Naslagwerken
Belijdenissen
Een rijke bron
Missale Romanum + Afbeeldingen
Stripboek over Jezus
Christelijke Symbolen
Plaatjes Afbeeldingen Clipart
Evangelie op Postzegels
Harmonium Huisorgel
Godsdiensten en Religies
Herinnering aan Kerken
Christian Country Music
Muzikale ontspanning
Software voor Bijbelstudie
Hartverwarmende Klanken
Read and Hear the Holy Bible
Luisterbijbel
Bijbel voor Slechtzienden Begrippenlijst -1- -2-
Meer weten over de Psalmen, gezangen, liturgieën, belijdenisgeschriften: Catechismus, Dordtse Leerregels en veel andere informatie? . Kijk op: Online-bijbel.nl(What's good, use it)