Het heilsplan van God - 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Lees de Bijbel

De vindplaats van materiaal voor Bijbelstudie, geloofstudie, catechese, school, kring, persoonlijk geloof, studie thuis, kerk, club, nieuws, godsdienstonderwijs, zingeving en vooral heel veel mogelijkheden om je Bijbelkennis te vergroten. Blijf niet afhankelijk van anderen maar lees zelf de Bijbel. Investeer in geestelijke rijkdom.

Heeft God een plan met mijn leven?

    

Gods heilsplan omspant de eeuwen, het reikt in feite van eeuwigheid tot eeuwigheid. Het wordt in een notendop in een paar verzen samengevat in Romeinen 8:28-30.
Maar dit heilsplan geldt niet aleen mensen zonder meer, het heeft betrekking op degenen 'die God liefhebben'. Wie zijn dat? Dat zijn degenen die God toebehoren, Zijn eigen kinderen, die geboren zijn uit water en Geest. Voor het geldt de gewelidge belofte, de Goddelijke zekerheid, dat 'hun die God liefhebben, alle dingen meewerken te goede; hun die naar Zijn voornemen geroepen zijn' (Rom. 8:28).
Onze zekerheid als christenen berust op de onwrikbaarheid van het eeuwige heilsplan, zoals dat in de volgende verzen van Romeinen 8 wordt uiteengezet (Rom. 8:29-30).


Heeft God een plan met mijn leven?

Talloze schriftplaatsen spreken op verschillende manieren over het Plan van God.
Woorden die in dit verband ook gebruikt worden zijn: de Raad van God, Zijn voornemen, e.d. Paulus zegt in Efeze 1:11, dat God in alles werkt "naar de Raad van Zijn wil". M.a.w.: God wil iets, Hij heeft Zich iets voorgenomen, Hij heeft een Plan bedacht en zal dat tot uitvoering brengen in de loop van de tijd.

God houdt Zijn beloften zoals Hij altijd heeft gedaan

"De jonge vrouw is zwanger en zal een zoon ter wereld brengen."

"Hij zal u vernieuwen in zijn liefde."

"Ik zal mijn volk troosten."

"Het koninkrijk der hemelen is ophanden.

Tot slot zullen we de beloften die God aan ons gedaan heeft nog eens onder de loep nemen. Deze beloften gaan terug tot het begin der tijden en blijven zich ontvouwen, zelfs vandaag nog. Sommige zijn al volledig vervuld, andere worden op dit moment vervuld en weer andere wachten nog op hun vervulling in de toekomst.

Laat bij het lezen van deze studie de beloften die al vervuld zijn je inspireren tot vertrouwen op één grondprincipe, namelijk dat als God een belofte doet Hij die ook houdt. Omdat zijn karakter volmaakt en onveranderlijk is, kunnen we onze verwachting op Hem stellen en zullen we niet teleurgesteld worden.

Belofte van bevrijding

In zekere zin kunnen we de hele Bijbel lezen als een kroniek van Gods beloften en de vervulling ervan. Vanaf de eerste bladzijden, waar het gaat over onze eerste voorouders en hun val uit de genade, zien we hoe God in de menselijke geschiedenis ingrijpt en vergeving, bescherming en zegen aan zijn volk belooft, om het uiteindelijk terug te brengen in een intieme liefdesband met Hem.

In feite kwam God al met een van zijn belangrijkste – en oudste – beloften direct nadat onze eerste voorouders hadden gezondigd. We lezen daarover in het boek Genesis. De belofte ligt vervat in Gods woorden tot de slang, die het eerste mensenpaar had verleid om in opstand te komen tegen Gods plan met hen. Hij zei tegen de slang: “Vijandschap sticht Ik tussen jou en de vrouw, tussen jouw kroost en het hare. Het zal jouw kop bedreigen, en jij zijn hiel!" (Genesis 3,15). Vanaf het eerste moment dat we van Hem gescheiden raakten, beloofde God dat er iemand zou komen – "iemand van haar kroost" – die de heerschappij van de zonde omver zou werpen en ons terug zou brengen. Deze ene belofte was de opmaat voor alle andere beloften en voor alles wat onze Vader voor ons zou doen.

Na deze oerbelofte ontvouwde Gods bevrijdingsplan zich op een veelzeggende manier bij Abraham. Schijnbaar vanuit het niets koos God deze nomade uit Mesopotamië uit en beloofde hem tot de vader van vele volken te maken. God nam zelf het initiatief en sloot een verbond met Abraham, waarbij Hij beloofde hem te zullen zegenen en beschermen en aan zijn nakomelingen een eigen land te zullen geven (Genesis 12,1-3; 15,1-5).

Belofte van vrijheid

Toen kwam Mozes, door God uitgekozen om de Israëlieten uit de slavernij in Egypte te leiden. God zei tegen Mozes dat Hij dezelfde God was die was verschenen aan Abraham en zijn nakomelingen, dezelfde God die met hen een verbond van liefde en trouw had gesloten. En nu beloofde Hij, in overeenstemming met dat verbond, Israël te zullen bevrijden van de farao en hen naar het land te brengen dat Hij hun had beloofd.

Wanneer we er met de ogen van het christelijk geloof op terugkijken, kunnen we in het verhaal van de Exodus een afspiegeling zien van ons leven vandaag. Evenals de Israëlieten zijn ook wij gebonden in slavernij, maar dan aan de zonde. En net als zij van hun slavernij werden bevrijd, zijn ook wij bevrijd, door Jezus, van onze slavernij aan de zonde. Op soortgelijke wijze gingen wij, zoals de Israëlieten de Rode Zee overstaken, in de doop over van de dood naar het leven. En net als de Israëlieten ervoor moesten vechten om het beloofde land te veroveren, zijn ook wij geroepen om de geestelijke strijd tegen verleiding en zonde aan te gaan, opdat we het laatste beloofde land van de hemel kunnen erven.

Uit het verhaal van Israëls lange slavernij in Egypte en hun veertigjarige zwerftocht voordat ze het Beloofde Land binnengingen, kunnen we afleiden dat we soms wel veel geduld en volharding nodig zullen hebben, maar uiteindelijk zullen al Gods beloften in vervulling gaan. En dat is een van de belangrijkste onderwerpen van de Advent. Elk jaar zetten we deze vier weken voor kerst apart om terug te denken aan Israëls aloude “verwachtingvol uitzien naar de Messias”, zodat we vernieuwd worden in ons verlangen naar Jezus in zijn tweede komst. Uiteindelijk zal dan élke belofte die God ooit heeft gedaan, vervuld worden.

Belofte van een Redder

In de loop van de oudtestamentische geschiedenis raakte de belofte van God uit Genesis 3,15 nog dieper verankerd, omdat de ene profeet na de andere niet alleen beschreef hoe de kop van de slang vermorzeld zou worden, maar ook wie deze grote redding tot stand zou brengen.

Omstreeks 715 voor Christus sprak bijvoorbeeld de profeet Jesaja over een jonge vrouw die een kind zou krijgen — een kind op wiens schouders de heerschappij zou rusten, en die genoemd zou worden: “wonder van beleid, goddelijke held, vader voor eeuwig, vredevorst” (Jesaja 9,6). Voor Jesaja had deze belofte te maken met Hizkia, de pas geboren zoon van koning Achaz van Jeruzalem. En tot op zekere hoogte had hij gelijk. Hizkia was een van de trouwste, succesrijkste en vroomste koningen van Jeruzalem. Sommige mensen beschouwden hem als de grootste na de grote koning David uit het verleden. Maar zelfs Hizkia had zijn fouten en tekortkomingen, en de mensen begonnen uit te zien naar degene die helemaal zou voldoen aan deze belofte van God.

Ongeveer zeventig jaar later sprak de profeet Sefanja over een “reddende held” die de oordelen over Israël vanwege hun zonden zou wegnemen, zijn vijanden zou verdrijven en een grote overwinning zou behalen. Hij beschreef die held als iemand die zich ook verheugt over Jeruzalem en die belooft dat hij het volk zal vernieuwen in zijn liefde (Sefanja 3,15-17).

De tijd schreed voort en honderd jaar na Sefanja – in een periode van nationale rampen voor de bewoners van Jeruzalem – beloofde een andere profeet dat God zijn handen uit zou steken om de ontmoedigde, berooide en wanhopige mensen te troosten. Deze profeet – die we alleen maar kennen als de "tweede Jesaja" – sprak over een “lijdende dienaar” die alle verdriet, zwakheid en zonde van zijn volk zou dragen. Door zijn eigen lijden zou hij vrede en genezing brengen voor de Joden en dit heil ook aanbieden aan alle volken. Hij zou hun zonden vergeven en hun zwakheid overwinnen door zich te laten “breken vanwege onze zonden” (Jesaja 53,5).

Beloften worden vervuld

Enerzijds spreken al deze beloften van God over de manier waarop God in de loop van de geschiedenis voor zijn volk, de Israëlieten, zou zorgen. Maar anderzijds kunnen we met geloofsogen terugzien en waarnemen hoe ze allemaal ook naar Jezus verwijzen. Hij was het wonderkind dat met gezag sprak en het leven verklaarde vanuit goddelijk perspectief. Hij was een held die zijn leven lang met Satan streed en dat op de meest dramatische manier deed aan het kruis.

Het is Jezus die voor ons allen het hoogtepunt van medelijden en troost blijft, voor gebrekkige en zieke mensen, voor verwonden, gevangenen en armen. Jezus strekte zijn handen uit naar iedereen, en bood hun liefde en hoop. En aan het kruis bereikte Hij het hoogtepunt van zijn medelijden toen Hij de lijdende dienaar werd die voor onze redding werd verwond en gekneusd. Elke belofte van God aan zijn volk verwijst op de een of andere manier naar hun uiteindelijke vervulling in Jezus – een vervulling die begon toen de engel Gabriël een jonge vrouw in Galilea opzocht en haar begroette met het woord: “gezegende” (Lucas 1,28).

Beloften van God ? Die bieden zekerheid !

Laten we tijdens de viering van deze Advent proberen wat tijd te besteden aan meditatie over Gods heilsplan dat zich in de loop der tijden heeft ontvouwd. Als u zich het kind Jezus voorstelt, zie in Hem dan de wonderbare raadsman die zijn leven aan zijn moeder toevertrouwde – een mens als wij. Zie in deze baby iemand die de grootste held werd die ooit heeft geleefd. Zie de lijdende dienaar die zijn leven voor u opgaf, en weet dat Hij vrijwillig het lijden aanvaardde dat Hem werd aangedaan.

Aanvankelijk bestond de redding die God ons wilde geven, alleen maar in de vorm van een belofte. Maar vanaf Abraham stelden verschillende mensen heel hun verwachting en vertrouwen op deze beloften omdat ze wisten dat degene die ze had gedaan, volkomen betrouwbaar was. Terwijl wij mensen altijd het risico lopen dat we ons niet aan onze beloften houden, is dat met God nooit het geval. Elk van zijn beloften is gebaseerd op zijn eeuwige, onveranderlijke natuur. En dat betekent dat elk van zijn beloften zeker zal uitkomen.

Roep dus de beloften in je gedachten die Jezus zelf heeft gedaan toen Hij op aarde verbleef. Denk aan zijn belofte ons te zullen vervullen van zijn heilige Geest. Denk aan zijn belofte om voor ons een plaats in de hemel voor te bereiden. En denk tenslotte aan zijn belofte dat Hij terug zal komen.

Beloften waar je elke dag op kunt rekenen

In wezen is een belofte maar even betrouwbaar als degene die haar doet. Ons gezond verstand leert ons dat we een belofte van iemand die erom bekend staat dat hij niet eerlijk of weinig integer is niet al te serieus moeten nemen. Maar als iemand geloofwaardig en betrouwbaar is gebleken, kun je er van uitgaan dat hij zijn woord zal houden. En dus is het alleen maar een kwestie van gezond verstand om te zeggen dat je, als God een belofte doet, er zeker van kunt zijn dat Hij haar zal vervullen!

Omdat God zo betrouwbaar is, kunnen we geduldig en hoopvol wachten op Jezus' terugkeer. Hij heeft beloofd te zullen terugkomen en ons tot zich te nemen, en Hij zal zich aan zijn woord houden. Tegelijkertijd is er, terwijl we wachten, nog een aantal andere beloften waar we elke dag op kunnen rekenen – beloften die ons steun kunnen bieden en ons in ons leven op aarde hoop en richting kunnen geven.

In dit slot kijken we naar drie van deze beloften en we laten ze – al lezend – in ons hart doordringen. Laat deze beloften voor u worden wat Jezus wil dat ze zijn:

- een gave van hemelse kracht, zodat we niet moe worden;

- een gave van vastberadenheid, zodat we het nooit opgeven;

- een gave van vrede, zodat we de uitdagingen van het leven aankunnen;

- een gave van hoop, zodat we nooit vergeten hoe trouw Jezus is.

God werkt altijd aan ons welzijn

Tweeduizend jaar geleden werd aan een jonge vrouw gevraagd of ze de Moeder van God wilde worden. Toen de engel haar Gods bedoeling meedeelde, zei Maria: “Maar hoe moet dat dan?” (Lucas 1,34). Uit Maria's reactie blijkt dat ze niet helemaal doorhad wat er precies gebeurde. Hoe kan het ook anders! Toch antwoordde ze in geloof: “Laat met mij gebeuren wat u gezegd hebt” (1,38).

In een oogwenk veranderde Maria's leven totaal. Ze vroeg zich ongetwijfeld allerlei dingen af die haar verontrustten: “Hoe zal Jozef het ooit begrijpen? Wat zullen mijn ouders wel zeggen? En mijn vrienden? Zullen ze me allemaal in de steek laten?” En met deze wonderbaarlijke geboorte kwam er nog geen eind aan de verwarring. Toen ze Jezus naar de tempel brachten om Hem toe te wijden aan de Heer, zei de profeet Simeon tegen haar dat er ooit vanwege dit kind een zwaard door haar ziel zou gaan (Lucas 2,35).

Toen Jezus nog maar twaalf jaar oud was raakten zijn ouders Hem kwijt in de tempel. Het duurde drie dagen voordat ze Hem terugvonden. Maar ondanks alles wat Jezus hun had aangedaan, was Hij totaal niet onder de indruk. Hij zei alleen maar: “Wisten jullie niet dat Ik bij mijn Vader moest zijn?” (Lucas 2,49). En dit was niet de enige keer dat Maria sprakeloos was. Maar hoe reageerde ze steeds? Ze overwoog alles en bewaarde het in haar hart (2,19+52). En aan het slot voelde Maria inderdaad een zwaard door haar ziel gaan toen ze zag hoe Romeinse soldaten spijkers in de handen en voeten van haar zoon dreven en een lans in zijn zij staken.

Vanaf het moment waarop de engelen aan haar verschenen, nam Maria's leven een totaal nieuwe en soms gevaarlijke koers. Maar als we de bladzijden van het evangelie onderzoeken, zien we dat God het beste met haar voorhad. Wie zette tenslotte Jezus aan tot zijn eerste wonder? Maria. Wie blijft de geëerde en gezegende onder de vrouwen? Maria. Wie is nu gekroond als Moeder van de Kerk? Maria. Wie komt ons te hulp en pleit voor ons via een zeer nauwe band met haar Zoon? Maria.

Maria is een teken voor ons allen. Zoals zij Jezus in haar schoot droeg, spoort ze ons aan Hem in ons hart te dragen. Uit al haar vragen, beproevingen en lijden kunnen wij één ding leren: mensen die Jezus in hun hart dragen en nadenken over wat Hij zegt, zullen merken dat Gods goedheid in hen werkt, in welke verwarrende situaties ze ook terechtkomen.

God zal altijd in onze behoeften voorzien

Maria had gelijk, Jozef begreep absoluut niet wat er aan de hand was toen ze hem vertelde dat ze zwanger was. Er was niets meer of minder voor nodig dan een openbaring van een engel om zijn gemoed tot rust te brengen. Maar deze belangrijke drempel was nog maar het begin voor Jozef. De moordzuchtige bedreigingen van Herodes, die kort na Jezus' geboorte aan het licht kwamen, vereisten dat Jozef zijn plannen met zijn nieuwe gezin wijzigde. Hij moest zijn huis, zijn werk, zijn familie verlaten en naar Egypte trekken, waar hij een nieuwe baan moest vinden en als buitenlander zijn zoon moest opvoeden.

Stel u de stress voor van een verhuizing, het zoeken naar een ander huis, een nieuwe baan, samen met de verantwoording voor het onderhoud van een vrouw en een pasgeboren kind. Op de een of andere manier overleefde de Heilig Familie deze crisis. God voorzag in hun behoeften.

In elk mensenleven komt er een tijd waarin we ons afvragen: “Hoe lossen we deze zware crisis op? De obstakels lijken te groot en er schijnt geen licht aan het eind van de tunnel.” In deze tijden kunnen we voor moed en inspiratie opzien naar de H. Jozef.

Hoe vaak krijgt een mens niet te maken met problemen waar hij geen kant mee op kan – beproevingen als armoede, ziekte, vervolging en misbruik? Maar zelfs als onze situatie onmogelijk is, kunnen we nog altijd rekenen op deze grote belofte: “Als God vóór ons is, wie zal dan tegen ons zijn? Hij heeft zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard … zou Hij ons na zo'n gave ook niet al het andere schenken?” (Romeinen 8,31+32).

Stel uw vertrouwen op deze belofte en u zult merken dat u met Paulus kunt zeggen: “Maar over dit alles zegevieren wij glansrijk, dankzij Hem die ons heeft liefgehad. Ik ben ervan overtuigd, dat noch de dood noch het leven, noch engelen noch machten, noch wat is noch wat komt, geen macht in den hoge of in de diepte, noch enig ander schepsel, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die in Christus Jezus onze Heer is” (Romeinen 8,37-39).

Jezus zal ons altijd voeden met het levensbrood

Het mysterie van de incarnatie – dat God mens werd – is een prachtig geschenk dat we elke Kerstmis vieren. Deze daad, vol van Gods barmhartigheid, genade en kracht, laat ons zien hoe groot zijn liefde is: de almachtige God stuurde zijn enige Zoon om ons te redden! Maar we moeten duidelijk zijn. Als God zijn enige Zoon stuurde om ons te redden van de eeuwige dood, zal Hij zeker niet aarzelen ons alle geestelijke voedsel te geven dat we voor ons leven hier op aarde nodig hebben!

Jezus is ons levensbrood. Door de Eucharistie onderhoudt en voedt Hij ons geestelijk leven op drie belangrijke manieren. De Eucharistie motiveert ons om ons tot Christus te wenden; ze openbaart Christus aan ons; en ze verandert ons in Christus.

Denk eens aan de herders en andere bewoners van Betlehem die op kerst rond de kribbe stonden. Terwijl ze daar stonden in de tegenwoordigheid van de God-mens, werden ze allemaal gemotiveerd om God meer lief te hebben. Op de een of andere manier werd hun geopenbaard dat deze baby was wat de engel had verkondigd: de beloofde Messias. En vanuit de kribbe veranderde Jezus deze mensen, ondanks het feit dat Hij als pasgeboren baby die nog geen woord kon uitbrengen. Hoeveel te meer denkt u dan dat de Eucharistie – die al even stil is en die precies evenveel geloof oproept, ons kan veranderen en motiveren God lief te hebben?

Denk ook eens aan Maria. Het wonder van wat er in en door haar gebeurde motiveerde haar alles te koesteren wat ze over haar kind zag en hoorde. Ze sloeg het allemaal op in haar hart en dacht er bij elke gelegenheid diep over na. En ten gevolge daarvan ging ze – door goddelijke openbaring — Gods beloften en plannen voor zijn volk begrijpen. Deze openbaring maakte dat ze steeds sterker werd in haar geloof en in haar bereidheid om alles over te geven – zelfs Jezus zelf – aan God en zijn wil. Omdat ze open stond voor Gods openbaring, veranderde Maria. Ze werd herschapen tot steeds grotere heerlijkheid (2 Korintiërs 3,18), tot de dag waarop ze tenslotte met lichaam en ziel in de hemel werd opgenomen.

Word vandaag nog veranderd

God heeft ons grote beloften gegeven die we allemaal op de een of andere manier bij de Eucharistie kunnen ervaren. De Eucharistie fungeert als een reusachtige magneet. Ze trekt ons naar Jezus toe, en hoe vaker wij haar ontvangen, hoe sterker we naar Hem toe worden getrokken. De Eucharistie openbaart Christus – zijn diepe geheimen, zijn overstromende barmhartigheid en zijn ongelooflijke liefde. En al deze inzichten en ervaringen van Gods liefde motiveren ons om meer en meer te willen worden als Jezus.

Willen worden als Christus is één kant van het verhaal, maar we hebben niet altijd de kracht te doen wat we willen. En dat is de andere kant van het verhaal. De Eucharistie zelf is Gods kracht die in ons werkt, die ons in Christus verandert. Vraag Jezus, terwijl u het toneel bij de kribbe overweegt en koestert, in uw leven te werken, net zoals Hij werkte in de levens van de mensen die tweeduizend jaar geleden om Hem heen stonden. Zeg Hem, terwijl u de Eucharistie ontvangt, dat u meer op Hem wilt gaan lijken. Vraag Hem uw gedachtewereld te vernieuwen en uw leven om te vormen.

Een leven als was het alle dagen Adventstijd

Gods beloften zijn waar. Ze zijn bedoeld ons te helpen, hier en nu, in dit leven. De heilige Geest wil deze beloften nemen en tot leven laten komen in ons hart en onze gedachten. Hij wil ze vervullen voor onze ogen terwijl we onze aardse Adventstijd beleven. Dat de Heer Jezus ons daarom onze nog resterende levensdagen mag zegenen. Mag zijn gelaat over ons lichten zodat wij zijn vrede en vreugde kennen.


DE WEG - DE WAARHEID - HET LEVEN

 READ THE BOOK - THE BIBLE CHANGE YOUR LIFE

Deutsch
de
English en français fr italiano it Nederlands nl español es português pt Norsk no svenska sv Polski pl čeština cz Slovák sk Magyar hu român ro Български bg hrvatski hr Pyсский ru Türkçe tr عربي ar

       

Heer, wees mijn Gids

                              

INFO: DE WEG - DE WAARHEIDHET LEVENFILM - AUDIO


Wie zoekt zal vinden           


www Holyhome.nl

Boeiende Series :

Bijbelvertalingen
Bijbel en Kunst

Bijbels Prentenboek
Biblische Bildern
Encyclopedie
E-books en Pdf
Prachtige Bijbelse Schoolplaten

De Heilige Schrift
Het levende Woord van God
Aan de voeten van Jezus
Onder de Terebint
In de Wijngaard

De Bergrede
Gelijkenissen van Jezus
Oude Schoolplaten
De Zaligsprekingen van Jezus

Goede Vruchten
Geestesgaven

Tijd met Jezus
Film over Jezus
Barmhartigheid

Catechese lessen
Het Onze Vader
De Tien Geboden
Hoop en Verwachting
Bijzondere gebeurtenissen

De Bijbel is boeiend
Bijbelverhalen in beeld
Presentaties en Powerpoints
Bijbelse Onderwerpen

Vrede van God voor jou
Oude bijbel tegels

Informatie over alle kerken in Nederland: Kerkzoeker
 
Bible Study: The Bible alone!
L'étude biblique: Rien que la Bible!
Bibelstudium: Allein die Bibel!  

Materiaal voor het Digibord
Werkbladen Bijbelverhalen Bijbellessen
OT Hebreeuws-Engels
NT Grieks-Engels

Naslagwerken
Belijdenissen
Een rijke bron

Missale Romanum + Afbeeldingen
Stripboek over Jezus
Christelijke Symbolen
Plaatjes Afbeeldingen Clipart
Evangelie op Postzegels

Harmonium Huisorgel
Godsdiensten en Religies
Herinnering aan Kerken

Christian Country Music
Muzikale ontspanning
Software voor Bijbelstudie
Hartverwarmende Klanken
Read and Hear the Holy Bible
 Luisterbijbel

Bijbel voor Slechtzienden Begrippenlijst   -1-   -2-

Meer weten over de Psalmen, gezangen, liturgieën, belijdenisgeschriften: Catechismus, Dordtse Leerregels en veel andere informatie? . Kijk opOnline-bijbel.nl
         
  (
What's good, use it)



Waard om te weten :

Een hartelijk welkom op de site
Deze pagina printen
Sitemap
Wie zoekt zal vinden


FAQ - HELP

Kerk
Zondag
Advent
Kerstfeest
Driekoningen
Vastentijd
Goede Vrijdag
Aswoensdag
Palmzondag
Palmpasen
De stille week
Witte donderdag
Stille zaterdag
Paaswake
Pasen - Paasfeest
Hemelvaartsdag
Pinksteren
Biddag
Dankdag
Avondmaal
Doop
Belijdenis
Oudjaarsdag
Nieuwjaarsdag
Sint Maarten
Sint Nicolaas
Halloween
Hervormingsdag
Dodenherdenking
Bevrijdingsdag
Koningsdag / Koninginnedag
Gebedsweek
Huwelijk
Begrafenis
Vakantie
Recreatie
Feest- en Gedenkdagen
Symbolen van herkenning
 
Leerzame antwoorden op levens- en geloofsvragen


Hebreeën 4:12 zegt: "Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden"Lees eens: Het zwijgen van God

God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.
Lees eens:  God's Liefde

Schat onder handbereik


Bemoediging en troost

Bible-people - stories of famous men and women in the Bible
Bible-archaeology - archaeological evidence and the Bible
Bible-art - paintings and artworks of Bible events
Bible-top ten - ways to hell, films, heroes, villains, murders....
Bible-architecture - houses, palaces, fortresses
Women in the Bible -
 great women of the Bible
The Life of Jesus Christ - story, paintings, maps

Read more for Study  
Apocrypha, Historic Works
 GELOOF EN LEVEN een
          KLEINE HULP VOOR  ONDERWEG