HOME | STUDIEBIJBEL | BIJBELSTUDIES | BIJBELATLAS | BIJBELSEGESCHIEDENIS | NIEUWS
VERZAMELING
VAN KERKEN
De Bijbel is niet een boek dat je zomaar even van kaft tot kaft leest. Het kan lastig zijn om je weg door de Bijbel te vinden, als je niet weet wat zich wanneer heeft afgespeeld. Deze site kan je helpen om de Bijbel beter te leren kennen. Ontdek de bron van vrede, het Woord van God:
Foto van de Protestantse Kerk in Warten (Fryslân)
(hier was ik voorganger van 1978 - 1985)Foto van de Gereformeerde Kerk in Earnewâld (Fryslân)
(hier was ik voorganger van 1985 - 1992)Gereformeerde Kerken waar ik ook voorging in Zondagse Diensten
Nederlands-Hervormde Kerken waar ik ook voorging in Zondagse Diensten
Achtergrond van de database RELIWKI
Het Jaar van het Religieus Erfgoed is het jaar 2008 - Reliwiki brengt 18.000 gebouwen in kaart
In Utrecht was in 2008 officieel het Jaar van het Religieus Erfgoed begonnen. Een van de activiteiten was de ontwikkeling van de website reliwiki.nl, met daarop informatie over 18.000 religieuze gebouwen in Nederland.
Reliwiki maakt gebruik van de kaarten van Google Maps en de interactiemogelijkheden van Wikipedia. Bezoekers kunnen inzoomen op kerken, kloosters en ander religieus erfgoed en vervolgens hun eigen informatie toevoegen en steeds weer actualiseren. Een redactiegroep draagt zorgen voor de feitelijke betrouwbaarheid van de informatie.
Doel van Reliwiki is om de betrokkenheid bij het religieus erfgoed te vergroten, aldus medewerker A. Walgraven uit Lunteren. „De charme van Reliwiki ligt in de laagdrempeligheid. We hopen op een olievlekwerking; dat steeds meer mensen informatie, foto's en video van kerkgebouwen op de website plaatsen."
De basis van Reliwiki vormt de inventarisatie van J. Zonneveld, die door de jaren heen met een grote groep vrijwilligers informatie verzamelde van alle godshuizen in Nederland. Walgraven hoopt dat scholen en historische verenigingen bepaalde kerken zullen 'adopteren' en daar informatie over gaan verzamelen.
Alle kerken van Nederland komen in een database
Zoeken in de database van Reliwiki
In het Jaar van het religieus erfgoed moet www.reliwiki.nl de wikipedia voor Nederlandse kerkgebouwen worden.
Voor alle gezindten
Jan Sonneveld (83) uit Leidschendam legde de basis. Een bevlogen liefhebber die al twintig jaar kerken spaart. De kerkenverzamelaar. Hij bestaat. Jan Sonneveld is het levende bewijs. De een spaart postzegels, een ander treintjes. Jan Sonneveld spaart kerken en heeft er al 19.894 in zijn computer. Zelf heeft hij geen kerk meer om te kerken. Want wat de Protestantse Kerk Nederland (PKN) er van maakt met alle protestanten in één gebouw, is volgens de Nederlands Hervormden Jan en Mieke Sonneveld niet hun keus. Dan liever kerkloos. Toch sluiten ze de kerk dagelijks in hun hart. Hij de buitenkant, zij de binnenkant. Mieke is iedere dag met de neus in de Bijbel en aanverwante boeken te vinden. Jan in de kerkgebouwenverzameling. Na zijn pensionering, als directeur van een technisch adviesbureau, dook hij in de kerkverzameling en ontdekte dat er een club van zo'n vierhonderd kerkenverzamelaars is, die zelfs een eigen contactbrief heeft. Met hulp van collegaverzamelaars bouwde Sonneveld een indrukwekkende database op.Een deel is al te vinden op de website van de Vrije Universiteit Amsterdam (https://www.hdc.vu.nl/IKGN). In mei moet de website Reliwiki de lucht in. Dan kan de database, net als bij internetencyclopedie Wikipedia, door derden worden aangevuld met gegevens over historie, tekeningen, foto's en wat men maar wil.
Kerkfoto's genoeg overigens, want Jan Sonneveld heeft de afgelopen twintig jaar zo'n 10.000 kerken gefotografeerd. Op kerkenjacht door het land. "Vanuit Leidschendam is Brabant nog wel te doen, maar het wordt steeds drukker op de weg. Je kunt niet meer 's morgens vroeg afreizen. Dan sta je de halve dag in de file. Dat ga ik niet doen voor mijn kerkeninventarisatie. Ik heb al veertig jaar langs de weg gezeten met 40.000 km per jaar."
Gelukkig is er een huisje op de Veluwe als uitvalsbasis. Of de caravan als vooruitgeschoven post. "Dan zetten we die een tijdje in Drenthe neer. Vanuit die 'thuisbasis' rijd ik door Friesland, Groningen, Overijssel en Drenthe om de kerken te inventariseren en te fotograferen."
Eerst nog analoog (camera met een rolletje), maar inmiddels digitaal. Een uitvinding waar hij als 83-jarige volop gebruik van maakt. Net als de computer. Mailen, internetten, digitale foto's bewerken, database bijhouden. Zelf noemt hij zijn verzameling 'een kleintje'. "Een goede vriend van me had 50.000 foto's en kaarten. Die hebben we gelukkig voor het nageslacht kunnen bewaren bij de Stichting Kerkelijk Kunstbezit."
Hij wordt voor Reliwiki gevoed door mensen uit het hele land en heeft net een foto van een onbekende kerk in Vroomshoop gekregen, die nu met nummer 19.894 in de inventarisatie prijkt. Een boekje over kerkhistorie in Den Helder heeft hij ook net binnen. Met 43 pagina's over kerken. "Dat ga ik met de database controleren. Ik ben benieuwd, want daar hebben synagogen gestaan, die voor en in de oorlog zijn verdwenen. Benieuwd wat er nog over is."
De groep kerkverzamelaars dunt uit. Hoog tijd de kerkeninventarisatie voor iedereen vast te leggen. Er is in Nederland geen openbaar register waar álle kerkgebouwen in staan. Alleen in de computer van Jan Sonneveld. Kasten vol foto's, maar ook krantenknipsels en andere documenten. Alfabetisch gerangschikt per provincie. In de database ook terug te vinden op geloofsgemeenschap, per plaats, wat u maar wilt.
Hoeveel synagogen er zijn in Noord-Holland? Sonneveld geeft de computer een zoekopdracht en daar rolt het er al uit. Het waren er 53 en er zijn er nog 16 over. Het aantal doopsgezinde kerken in Zuid- Holland? Ooit zeventien, nu nog maar zes. Het werk van de kerkenarchivaris is nooit af. "Bijna dagelijks krijg ik berichten over kerken die op de nominatie staan gesloopt te worden. Gelukkig nemen die berichten de laatste tijd af. De mensen vinden het minder normaal om alles wat ze niet gebruiken direct te slopen. Er komen ook kerken bij." Hij pakt een brief. "Kijk, de Nieuwe Rank is vanaf 16 maart een nieuwe kerk in Nieuwegein." Ooit had Nederland 19.000 kerken, nu zijn er nog 7.500 in gebruik. "Die heb ik bijna allemaal in mijn archief. Met foto. Ik heb 11.700 foto's en nog eens 3.205 afbeeldingen van anderen. Sommige kerken heb ik uit meer hoeken gefotografeerd, als er een mooie kapel bij is of zo."
Dagelijks tussen de kerken. Dan moet je stapelgek op de godshuizen zijn. "Valt mee. Er zijn veel kerken die me niks doen, dat zijn voor mij alleen gebouwen. Maar er zit ook heel veel cultureel erfgoed tussen waar we zuinig op moeten zijn."
Of er favorieten zitten tussen de 10.000 kerken? "Nee. Er zijn heel mooie oude Friese kerkjes op terpen. Veel van die oude dorpskerken staan in een mooie omgeving. Die zijn me net zo lief als de Sint-Jan in Den Bosch of de Dom in Utrecht."
Van zo'n 3.500 kerken weet de verzamelaar dat ze een andere bestemming kregen. "Woonhuis, restaurant, medisch centrum, kinderdagverblijf. Van heel veel kerken weet ik ook niet of ze nog wel bestaan en wat er in het gebouw zit. Dat kan straks met Reliwiki allemaal worden toegevoegd door plaatselijke mensen."
Het ongeloof bedreigt de kerkgebouwen. "Protestanten en katholieken zitten wat dat betreft in hetzelfde schuitje. Er zijn dorpskerken waar 1.000 of 1.500 mensen in kunnen, maar er is nog maar een parochie van amper honderd mensen. Die kunnen zo'n gebouw niet in stand houden."
Dus komen er samenvoegingen en daarna de keuze over welke kerken ze afstoten en welke ze overeind houden. Kerken waar emotie omheen hangt. Een gebouw waar je bent getrouwd, waar de kinderen zijn gedoopt en waar de uitvaart van dierbaren heeft plaatsgevonden, is meer dan een stapel stenen met een kruis. "Die mensen willen helemaal niet met hun kerkgemeente verkassen naar een andere kerk. Daar hebben ze geen binding met het gebouw. Het verdwijnen van kerken doet mij pijn. Als die mooie peperbus van onze kerk hier in Leidschendam weg is bij het sluisje, blijft in die omgeving niets van de oude sfeer over. Als kerken verdwijnen, verdwijnen ook de bakens in het landschap."
Lees hier nog meer over RELIGIEUS ERFGOED
Over kerkelijke éénheid nagedacht
Waarom een kerk?
Velen zijn m et mij opgevoed bij de kerk. Bij een christelijke kerk.
Stel nou eens dat je niet hier in Nederland was geboren, maar in Marokko. Je zou zeer waarschijnlijk ook gelovig zijn. Denk je dat je christelijk opgevoed zou worden? Denk je dat je had geweten hoe een protestantse kerk er van binnen uit ziet?
Zeer waarschijnlijk niet.
Naar alle waarschijnlijkheid was je een moslim geweest: een aanhanger van de Islam.
De islam, is de Islam vergelijkbaar met onze kerk? En moeten we dus ook “één zijn” met moslims?
De oud-arabische godsdienst bestond uit een merkwaardige veelheid van stamgodsdiensten die tot een eenheid waren versmolten.
Allah, de naam van God in de Islam zoals wij die nu kennen, was er wel bekend, maar daarnaast was er Allat, Allahs vrouw, de godin van de hemel en moeder van al het bestaande.
In de tijd dat Mohammed opgroeide had deze godsdienst echter weinig meer te betekenen. Des te groter werd de invloed van het jodendom en het christendom. Er hadden zich Joodse kolonisten gevestigd in nederzettingen, en ook hadden er zich christelijke nederzettingen gevormd onder Syrische en Griekse invloed.
Joden én Christenen golden voor de Arabieren in die tijd als “mensen van de Schrift”.
De vroomheid van de monniken, die in de vijfde en zesde eeuw typerend was voor de Syrische kerk, was ook terug te vinden in de kluizenaars in de Arabische woestijn. Deze mensen legden de nadruk op een God als Rechter, en benadrukten de vrees voor deze God en de dag des oordeels.
Deze vrees voor een strenge God heeft Mohammed tot één van de belangrijkste pijlers gemaakt van zijn leer en systeem. Maar Mohammed werd geen christen, want hij wilde met de dingen uit het jodendom en het christendom terug gaan naar de oorspronkelijke Arabische religie.
Hij was alleen wel heel sterk tegen het meer-godendom, van daaruit de uitspraak van Mohammed: “Er is geen God dan Allah”.
De Islam is dus gebaseerd op het Jodendom en het Christendom, en dat is goed te merken.
Allereerst wil ik zeggen dat het grootste verschil tussen de Islam en het Christendom is, dat de leer niet echt een geloofsleer is. Het geloof is bij Mohammed ondergeschikt aan het wettische en rituele karakter van de Islam.het woord “Islam” betekent‘overgave’, en dat heeft dan vooral betrekking op het heel nauwkeurig uitvoeren van alle godsdienstige plichten.
De Koran lijkt in opbouw én in inhoud op de Bijbel. Er zijn echter zoveel wijzigingen op toegepast, en toevoegingen bij gedaan, dat we de geloven absoluut niet met elkaar kunnen vergelijken.
Stilstaan bij de kerk dichter bij huis
Dé kerk of een kerk?
• Rooms Katholieke kerk
• Evangelisch Lutherse kerk
• Nederlands Hervormde kerk
• Christelijk Gereformeerde kerk
• Gereformeerde kerk in Nederland
• Gereformeerde Gemeente
• Oud-Gereformeerde Gemeente
• Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt)
• Vrije Evangelische Gemeente
• Pinkstergemeente
• Levend Watergemeente
We kunnen nog wel even zo doorgaan….dat doen we maar niet
Alleen al in Nederland bestaan er tal van kerken en genootschappen. De ene samenkomst is voor ons gevoel meer een kerk dan de andere, maar bij alle van deze genootschappen komen mensen bij elkaar om hun geloof te belijden.
De vraag die hier vanzelf uit voortkomt is: Kunnen we spreken van dé kerk (met een kleine letter)? Is er op aarde een instelling die van zichzelf mag zeggen dat daar het geloof op z’n zuiverst en zonder misvattingen wordt gepredikt? En is jouw kerk zo’n kerk?
Geloofsbelijdenis
De basis van de geloofsbelijdenis zijn de bijbel en de apostolische geloofsbelijdenis. Verder stem je in met de leer van de kerk waar je belijdenis doet.
Maar dit is niet alleen bij de Gereformeerde kerk het geval. Ook een aantal andere kerken belijden op grond van de bijbel en de apostolische geloofsbelijdenis.
Waarom zitten we dan niet bij elkaar in de kerk?
Dat komt door de afscheidingen. Als we kijken naar de redenen waarom veruit de meeste afscheidingen plaatsvonden, zien we dat het vaak‘persoonlijke kwesties’ zijn. Dominees hebben problemen met elkaar of met de manier waarop ieder op zijn eigen manier het woord van God verkondigd.
Omdat deze inleiding gaat over kerkelijke éénheid, en niet over kerkelijke verdeeldheid, gaan we hier niet diep in op de verschillende manieren van et verkondigen van Gods Woord. Ook gaan we niet al te diep in op de verschillen tussen de kerken, en welke kerk wél, en welke niet de ware kerk is.
Kerkelijke éénheid, Eén Kerk
Er wordt nog weleens gesproken over de zichtbare en de onzichtbare kerk. De zichtbare kerk laat zich zien in de instituten zoals wij die kunnen zien… dus de aardse kerken. De onzichtbare kerk wordt dan genoemd als “de heilige vergadering van ware Christgelovigen”.
Als we dit onderscheid maken, moeten we wel opletten dat we geen scheiding maken. We moeten dus ook wel degelijk letten op de uiterlijke verschijningsvorm… Een ware gelovige gedraagt zich niet zoals iedereen.
De Kerk van Christus is juist NIET onzichtbaar
Dat betekent niet dat God goedkeuring geeft over elke instelling op aarde die zichzelf ‘kerk’ noemt.
Het betekent wél dat de verschillende vormen van kerken hier op aarde getoetst moet worden aan de uitwerking van het geloof. De normen geeft de bijbel zelf aan.
“Wij geloven en belijden een enige algemene Kerk, dewelke is een heilige vergadering der ware Christgelovigen, die al hun zaligheid verwachten in Jezus Christus, gewassen zijnde in Zijn bloed, geheiligd en verzegeld door de Heilige Geest.” (art. 27 NGB)
Op aarde is de kerk “Algemeen”
De Kerk bestaat al sinds het Paradijs, en zal er tot het einde toe zijn. Christus vergadert door de tijd heen Zijn kerk uit álle volken en landen, en uit álle rangen en standen. Wij geloven in de algemeenheid van de Kerk. Hoewel de Roomse kerk graag als enige de naam Katholiek wilde dragen, dachten onze voorouders er niet aan om deze naam op te geven.
Christus ZELF bewaart Zijn Kerk. Als hij dat niet had gedaan, waar was de Kerk dan gebleven in alle vervolgingen, oorlogen, aanslagen en rampen?
De Kerk kan wel heel erg klein worden, maar het zal altijd weer zo gaan zoals bij Elia…. Er waren er nog 7000 die hun knie niet hadden gebogen.
De énige ware kerk bestaat dus wel én niet
Als we het hebben over een aardse instelling, met verschillende namen, kunnen we bij geen enkele kerk spreken van de énige wáre kerk. Ook niet als we het hebben over de Gereformeerde Gemeente.
Als we spreken over het ware geloof in de enige ware God bestaat de enige ware Kerk wel. Ook zien we kenmerken van die enige ware Kerk.
Wij als mensen mogen echter nooit oordelen…en laten we dat dan ook nooit doen.
EEN AANTAL AFKORTINGEN VAN
VERSCHILLENDE KERKVERBANDEN
R.K.K. Rooms Katholieke Kerk (www.rkkerk.net)
Ev. Lut. Kerk Evangelisch Lutherse Kerk (www.elgg.nl)
P.K.N. Protestante Kerk Nederland (www.pkn.nl)
G.K. v Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) (www.gkv.nl)
Ger. Gem. Gereformeerde Gemeente (www.terhoogekerk.nl)
O.G.G. Oud Gereformeerde Gemeente (www.laankerk.nl)
G.K. Gereformeerde Kerk (www.gk-middelharnis.nl)
H.N.H.K (H.H.K.) Hersteld Nederlands Hervormde Kerk
(Hersteld Hervormde Kerk) (www.hersteldhervormdekerk.nl)
C.G.K. Christelijke Gereformeerde Kerk (www.cgk.nl)
O.K.K.N. Oud Katholieke Kerk Nederland (www.okkn.nl)
K.N.N. Kerk van de Nazarener Nederland (www.nazarene.nl)
N.G.K. Nederlands Gereformeerde Kerk (www.ngk.nl)
N.A.K. Nieuw-Apostolische Kerk (www.nak-nl.org)
INFO: DE WEG - DE WAARHEID - HET LEVEN - FILM
Remember all victims of violence worldwide
DE WEG | DE WAARHEID | HET LEVEN | FILM | AUDIO
HOLYHOME.NL USE NO COOKIES - REPORT DEAD LINKS
Waard om te weten :
Een hartelijk welkom op de siteDeze pagina printen
Sitemap
Wie zoekt zal vinden
FAQ - HELP
Kerk
Zondag
Advent
Kerstfeest
Driekoningen
Vastentijd
Goede Vrijdag
Aswoensdag
Palmzondag
Palmpasen
De stille week
Witte donderdag
Stille zaterdag
Paaswake
Pasen - Paasfeest
Hemelvaartsdag
Pinksteren
Biddag
Dankdag
Avondmaal
Doop
Belijdenis
Oudjaarsdag
Nieuwjaarsdag
Sint Maarten
Sint Nicolaas
Halloween
Hervormingsdag
Dodenherdenking
Bevrijdingsdag
Koningsdag / Koninginnedag
Gebedsweek
Huwelijk
Begrafenis
Vakantie
Recreatie
Feest- en Gedenkdagen
Symbolen van herkenning
Leerzame antwoorden op levens- en geloofsvragen
Hebreeën 4:12 zegt: "Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden". Lees eens: Het zwijgen van God
God heeft zoveel liefde voor de wereld, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven; zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. Lees eens: God's Liefde
Schat onder handbereik
Bemoediging en troost
Bible-people - stories of famous men and women in the Bible
Bible-archaeology - archaeological evidence and the Bible
Bible-art - paintings and artworks of Bible events
Bible-top ten - ways to hell, films, heroes, villains, murders....
Bible-architecture - houses, palaces, fortresses
Women in the Bible - great women of the Bible
The Life of Jesus Christ - story, paintings, maps
Read more for Study Apocrypha, Historic Works
GELOOF EN LEVEN een
KLEINE HULP VOOR ONDERWEG
Wie zoekt zal vinden
Boeiende Series :
BijbelvertalingenBijbel en Kunst
Bijbels Prentenboek
Biblische Bildern
Encyclopedie
E-books en Pdf
Prachtige Bijbelse Schoolplaten
De Heilige Schrift
Het levende Woord van God
Aan de voeten van Jezus
Onder de Terebint
In de Wijngaard
De Bergrede
Gelijkenissen van Jezus
Oude Schoolplaten
De Zaligsprekingen van Jezus
Goede Vruchten
Geestesgaven
Tijd met Jezus
Film over Jezus
Barmhartigheid
Catechese lessen
Het Onze Vader
De Tien Geboden
Hoop en Verwachting
Bijzondere gebeurtenissen
De Bijbel is boeiend
Bijbelverhalen in beeld
Presentaties en Powerpoints
Bijbelse Onderwerpen
Vrede van God voor jou
Oude bijbel tegels
Informatie over alle kerken in Nederland: Kerkzoeker
Bible Study: The Bible alone!
L'étude biblique: Rien que la Bible!
Bibelstudium: Allein die Bibel!
Materiaal voor het Digibord
Werkbladen Bijbelverhalen Bijbellessen
OT Hebreeuws-Engels
NT Grieks-Engels
Naslagwerken
Belijdenissen
Een rijke bron
Missale Romanum + Afbeeldingen
Stripboek over Jezus
Christelijke Symbolen
Plaatjes Afbeeldingen Clipart
Evangelie op Postzegels
Harmonium Huisorgel
Godsdiensten en Religies
Herinnering aan Kerken
Christian Country Music
Muzikale ontspanning
Software voor Bijbelstudie
Hartverwarmende Klanken
Read and Hear the Holy Bible
Luisterbijbel
Bijbel voor Slechtzienden Begrippenlijst -1- -2-
Meer weten over de Psalmen, gezangen, liturgieën, belijdenisgeschriften: Catechismus, Dordtse Leerregels en veel andere informatie? . Kijk op: Online-bijbel.nl(What's good, use it)